Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Έξοδος από την κρίση...
Παρακολουθήσαμε χθες  στην ανατροπή του Πρετεντέρη, τον Νότη Μηταράκη, σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά να επιμένει και να λέει πως θα εξαλείψουν το κυκλικό έλλειμμα σε 18 μήνες.
Όταν ρωτήθηκε από τον Στέφανο Μάνο, να του πει ένα μέτρο από αυτά που θα εφαρμόσουνε για την τόνωση της αγοράς, ο κύριος Μηταράκης απάντησε πως, θα δώσουν  ώθηση στην οικοδομή προσφέροντας οικονομικά κίνητρα!!
Η Ρουμανία λέει έδωσε κίνητρο επιτοκίου για την αγορά ακινήτων, και αμέσως από το Φ.Π.Α ανάκτησε και υπερκάλυψε το ποσό της επιδότησης.
Ας αφήσουμε στην άκρη τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς που ξόδεψε το οικονομικό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, για να αντιγράψει αυτό που έκαναν οι Ρουμάνοι. Δημιουργικότητα για μια ακόμη φορά χωρίς προηγούμενο.
Επιδότηση λοιπόν του επιτοκίου. Αντί για 1000 ευρώ το μήνα θα πληρώνουμε 850 ευρώ.
Ξαφνικά τα νοικοκυριά θα τρέξουν να αγοράσουν σπίτια.
Ουπς.. Ξεχάσαμε πως αυτούς, τους πετσοκόψανε τους μισθούς και τα δώρα.
Ξεχάσαμε πως η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη.
Και μάλλον οι πολίτες ξεχάσανε πως το κόστος αγοράς αυξήθηκε λόγω Φ.Π.Α συμβολαίων, και αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Επίσης οι πολίτες, δεν καταλαβαίνουνε, πως το ποσό της επιδότησης του επιτοκίου, θα το προπληρώσουν με μετρητά στα συμβόλαια.
Επίσης οι πολίτες είναι τόσο χαζοί, που θα βγούνε να αγοράσουνε υπερτιμημένα ακίνητα επειδή θα έχουν επιδότηση επιτοκίου.
Δεν γνωρίζουν βέβαια οι σοφοί της ΝΔ, πως σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., Eurostat, η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης.
Όπως προκύπτει, λοιπόν, περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις Έλληνες μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 60% και στη Δανία το ποσοστό πέφτει στο 41%.
Αυτά βέβαια προ των πλειστηριασμών.
Και προφανώς αυτοί που θα χάσουν τα σπίτια τους δεν θα είναι σε θέση να αγοράσουν εκ νέου κατοικία.
Τελικά σε ποιους και πόσους θα απευθύνεται το μέτρο κύριε Μηταράκη?
Μήπως κύριε Μηταράκη τελικά η «Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση» απευθύνεται στο Ρουμανικό Λαό???